fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Sedenje je past, v katero se hitro ujameš

Marijo je pri hoji po stopnicah navzgor tako močno bolelo v predelu dimelj leve noge, da si je morala pomagati z roko. Vsak korak se je dobesedno povlekla na naslednjo stopnico.
»Spet imam težave s hrbtenico. Vem, kaj sem naredila narobe. Dalj časa sem sedela na ležalniku in brala knjigo. Naslednji dan zjutraj pa me je začelo bolet. In sedaj je vsak dan slabše. Ta stol bo romal na odpad.«

Marija je stara 65 let. Občasno ima težave s hrbtenico, ki pa jih z rednim gibanjem uspešno kontrolira. Tokrat pa se bolečina kljub telovadbi ni umirila. Pravzaprav je bila vsak dan hujša.

Opravila sem manualni pregled. Težava ni izhajala iz hrbta ampak iz sprednje strani kolka.

»Povod za vaše bolečine je dolgotrajno sedenje v nepravilnem položaju. Strukture v predelu dimelj so se med seboj stisnile in se same ne zmorejo sprostit. V predelu dimelj potekajo tudi žile, žici in limfne poti. kompresija na omenjene strukture seveda stanje še poslabša.

Res je gospa Marija, stol na katerem ste sedeli, ni primeren za dolgotrajno sedenje.«

Z primerno manualno tehniko sem sprostila prekomerno napete strukture. Gospo sem naučila eno samo vajo, za katero sem ocenila, da je zanjo najbolj ustrezna.

Naslednji dan telefonski klic.

» Še isti dan, ko sem se vračala iz garaže, kjer imamo manjši klanec, je bila bolečina bistveno manjša. Danes sem lahko po stopnicah hodila brez pomoči rok. Še vedno čutim rahlo bolečino, vendar bistveno manjšo kot pred terapijo. Neverjetno, tole je res pomagalo. Se vidiva naslednji teden.«

Če imaš tudi ti podobno težavo in ti vaje ne pomagajo, me pokliči in se naroči na prvi pregled. Z manualnim testiranjem bom ocenila, kje so mesta, ki so prekomerno napeta in ti povzročajo bolečino. Na osnovi pregleda bom izbrala prav zate najbolj primerno tehniko. In seveda, če bo potrebno, te naučim ustreznih vaj, s katerimi boš vzdrževal gibljivost.