fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Podporne tehnike s specifiko delovanja še dodatno podprejo samoregulacijske mehanizme, ki se sprožijo z manualnimi tehnikami. Izbiram jih glede na pacientovo odzivnost na terapijo. Podporne tehnike niso samostojna terapija.

Udarni valovi- ESWT

Pri terapiji z globinskimi udarnimi valovi se izkoriščajo klinični učinki pulznega delovanja visoko- energijskih udarnih valov. V veliko pomoč mi je pri terapiji tendinoz in globoko ležečih strukturah, do katerih tudi z močnimi manualnimi tehnikami težje dostopam. Indikacije so:

  • Kalcinacije v mehkih tkivih, ki povzročajo simptomatiko
  • Teniški komolec, golf komolec in ostale tendinoze
  • Trn petnice in plantarni fascitis
  • Globoke mišične prožilne točke
  • Globoko ležeče denzifikacije tkiv

 

Visoko energetski laser

Zahvaljujoč visoki količini energije in ISP tehnologiji, laserski žarek prodre v globino ter s tem izboljša proces regeneracije in pospeši celjenje tkiva. Po potrebi ga vključujem v terapijo pri zmanjševanju akutne in kronične bolečine in zdravljenju mehkotkivnih poškodb. Pospeši celjenje ran, preležanin in diabetičnih razjed.

 

Amino nevro frekventna terapija

Osnova terapije so tanki obliži, ki se prilepijo neposredno na kožo in s pomočjo elektro frekvenc telo vzpodbudijo k samozdravljenju in samoregulaciji. Procesi se dogajajo na celičnem nivoju brez uporabe kemikalij ali drugih škodljivih snovi. Delujejo hitro in brez stranskih učinkov.

 

TECAR

TECAR metoda preko oddajanja biokompatibilne obsevalne energije intenzivno aktivira oboleli predel. Z aktivacijo ionov v tkivu se stimulira endogena energija v tretiranem predelu. Učinki Tecar terapije:

  • Zmanjšuje bolečino
  • Izboljša globinsko in površinsko prekrvavitev in s tem hitrejšo regeneracijo
  • Vpliva na metabolično ravnovesje
  • Stimulira vensko in limfno drenažo

 

Terapevtski ultrazvok

Ima glede na izbrano frekvenco predvsem mikromasažni in/ali toplotni učinek, odvisno katero obliko terapije zahteva obolelo področje. Po potrebi ga vključim v terapijo pri kroničnih stanjih in akutnih poškodbah. Pospešuje celjenje mišic, kit in ligamentov predvsem zaradi zmanjševanja otekline. Izboljšuje elastičnost brazgotinskega tkiva in pospešuje limfni pretok.

Ergon tehnika

Je tehnika mehčanja adhezij in denzifikacij mehkih tkiv s posebno oblikovanim orodjem. Po potrebi ga uporabljam pri globoko ležečih tkivih ali izrazitih denzifikacijah, kjer se kljub močnimi manualnimi tehnikami tkivo ne odzove ustrezno na terapijo.

 

Kinesio taping

Je tehnika lepljenja elastičnih trakov. Uporabljam jo za zmanjšanje bolečine in otekline, povečanje cirkulacije, zmanjšanje vnetja. Z ustreznim lepljenjem vplivam na mišično moč in stabilnost posameznih sklepov. Trakovi so lahko podporna terapija pri ortopedskih, neuromuskularnih in nevroloških stanjih.

 

Funkcionalno bandažiranje

Preprečuje ekstremno gibanje poškodovanega sklepa oziroma funkcionalne enote. Sklepu nudi zunanjo oporo, a hkrati omogoča gibanje znotraj prostega obsega giba. Gibanje je pogoj za dobro prehranjenost sklepne kapsule, ligamentov in tetiv. Z funkcionalnim bandažiranjem omogočim gibanje brez bolečine in boljši metabolizem poškodovanih tkiv. Proces celjenja je hitrejši, čas rehabilitacije krajši, stranski učinki mirovanja so manjši.

 

Elektrostimulacija Compex

V fizioterapiji jo največkrat priporočamo za preprečevanje propadanja mišične mase oz. atrofije ter za ponovno pridobivanje vseh komponent mišične zmogljivosti. Poškodbe in operacije pogosto zahtevajo daljše obdobje imobilizacije, omejeno aktivnost in zmanjšanega obremenjevanja. Elektrostimulacija sproži močno mišično kontrakcijo, ki zajame mnogo večje število mišičnih vlaken kot zavestna kontrakcija mišice. Poslužujem se je, kadar pacient ne zmore razviti zadovoljive hotne kontrakcije.