fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Ko zaradi boleče ahilove tetive žalostno odšepaš domov

»3 tedne me boli Ahilova tetiva. Če tečem, grem v hrib ali kolesarim, naslednje jutro čutim zategovanje v predelu tetive. Včeraj med tekom je bila bolečina tako velika, da sem prenehal tečt in odšepal do doma.«
Jože ima pretežno pisarniško delo. Ker veliko sedi, komaj čaka, da se razgiba. Z redno aktivnostjo vzdržuje telesno težo, saj se drugače prehitro pozna na tehtnici.
Manualni pregled je pokazal, da ima Jože zelo napete strukture po zadnji strani nog vse do medenice. Prekomerna zakrčenost ovira primerno elastičnost vezivnih struktur. Če pojasnim v prispodobi, kot da ima Jože obute prekratke hlačne nogavice, ki ga ves čas vežejo.
Za vsakodnevno aktivnost to ni ovira. Pri večjih fizičnih obremenitvah pa telo zahteva tudi večjo fleksibilnost. Takrat se lahko pojavi občutek zategovanja, bolečina ali celo lahko pride do strganja tetive.
Jože je že po prvi terapiji odšel dvakrat na Špičko. Kdor je že bil na njej ve, da vzpetina ni ravno položna.
Če imaš tudi ti zjutraj občutek okorelosti ali bolečine v predelu Ahilove tetive, ti svetujem, da redno izvajaš vajo za ogrevanje tetive. Vajo izvajaš še v postelji, predno stopiš na tla in obremeniš nogo.
V ležečem položaju počasi povlečeš stopalo k sebi, zadržiš in popustiš. Vajo ponovi večkrat. Na ta način povečaš prožnost tetive in zmanjšaš bolečino.
Vajo izvajaj dosledno. Priporočam ti, da jo narediš tudi po dolgotrajnem sedenju.
Podroben opis vaje si lahko pogledaš na tej povezavi.
Če pa se kljub rednim in doslednim vajam bolečine ne moreš znebiti, se naroči na manualni pregled v moji ambulanti. Z manualnim testiranjem bom ocenila, katere so tiste strukture, ki ti delajo največ težav in prav zate izbrala primerno tehniko.