fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Ko počepneš te zareže v kolenu

Nato se previdno poravnaš, vendar se na nogo bojiš opreti? Koleno nekajkrat pokrčiš, iztegneš, se malo razhodiš in bolečina popusti. Če se to dogaja ravno tebi, beri dalje. Izvedel boš, kaj se dogaja s kolenom in kaj lahko narediš.
Zgoraj opisani simptomi nakazujejo na ukleščenje meniskusa. Ker se ti to večkrat dogaja, si verjetno dobil datum za pregled pri ortopedu in imaš v roki že napotnico za magnetno resonanco. Da prideš stvari do dna.

Koleno je specifičen sklep, ki ima vstavljen meniskus. Meniskus je kot amortizer, ki absorbira velike sile. Zaradi specifične oblike sklepnih površin meniskus omogoča boljšo skladnost kosti.

Če imaš zakrčene mehko-vezivne strukture, sta sklepni površini kolena pod prevelikim pritiskom. In meniskus, ki je najšibkejši člen, je v »šraufštoku«. Ali primežu, po slovensko. Vsak gib ga vleče iz prvotnega položaja. Ker meniskus ni tam, kjer mora biti, se pri nenadnem gibu priščipne. Takrat začutiš ostro bolečino.

Kako pa veš, če imaš prekomerno napete strukture? Tega magnetna resonanca ne bo pokazala, ker z njo diagnosticiramo že poškodovano strukturo, na primer raztrgan meniskus. Do natrganja meniskusa pa bo zagotovo prišlo, če boš dopustil, da se bo zgodba ponavljala.

In kaj sedaj? Tukaj ti lahko pomagam jaz. Z manualnim testiranjem ocenim gibljivost kolena in prožnost mehko-vezivnih struktur. Na osnovi pregleda prav zate izberem primerno tehniko.

Po terapijah se bo koleno sprostilo, vrnila se bo prožnost gibanja, bolečine bodo izzvenele in meniskus ne bo v nevarnosti, da se natrga. Ne odlašaj in se naroči na prvi pregled.