fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Zima je tu, tebe pa ves čas draži na kašelj

Janez je pred 10 leti prebolel pljučnico. Od takrat je jeseni, ko je vreme postalo hladnejše, začel kašljati. Kašelj se mu je vlekel celo zimo in se spomladi počasi umiril.

Vsako leto ista zgodba. Že deset let.

Pokašljeval je čez dan in tudi ponoči. Spal le z dvignjenim vzglavnikom.

Zakaj pride do kašlja?

Kašljanje je refleks, s katerim telo očisti dihalne poti. Kadar se v njih nabira sluz, je kašelj produktiven. Kadar telo draži nekaj drugega, pa je kašelj suh oziroma neproduktiven.

Janez je imel dražeč, suh kašelj. Zdravnik mu je najprej predpisal Sumamed. Kašelj se je nadaljeval. Poizkusil je s solno terapij in raznimi napitki.

Žajblevi bonboni Rukola so mu še najbolj pomagali, da si je ublažil napad prav nič blagodejnega kašlja.

Naročil se je na prvi pregled v moji ambulanti. Vzrok za stalen kašelj pri Janezu je bila prekomerna napetost v predelu pljuč. Po preboleli pljučnici pred 10. leti je v predelu prsnega koša in parietalne plevre ostala povečana mišično vezivna napetost, ki je ob hladnejšem vremenu sprožila ponavljajoče epizode trdovratnega suhega kašlja.

Po samo 2 terapijah je kašelj popolnoma izzvenel.

Če imaš tudi ti težave s suhim kašljem, ti priporočam topel napitek. Veliko tekočine in medu bo dihalne poti pomirilo in poleg tega še zadovoljilo potrebe telesa po hidraciji. Včasih so nam kuhali žajbelj na mleku.

Kaj pa, če tudi to ne pomaga?

Pokliči 031-799-893 in se naroči na prvi pregled v moji ambulanti. S celostnim pregledom ocenim, kje so tista mesta, ki so prekomerno napeta in vplivajo na pretok zraka v dihalnih poteh. Z manualnimi tehnikami bom sprostila prekomerno napetost vezivnih struktur. Polnejši vdih in izdih pa si boš pridobil z vsakodnevnimi dihalnimi vajami.