fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Zakaj še vedno boli, če so operativno sprostili utesnjene živčne korenine?

Ima tudi vaš oče kljub operativnemu zdravljenju še vedno med hojo bolečine v križu? 72-letni gospod je bil pred slabim letom operativno zdravljen zaradi stenoze spinalnega kanala.

Operativni poseg je potekal brez zapletov in zdravljenje je bilo zaključeno.

Vendar gospoda je med hojo še vedno bolel križ. Redno je izvajal vaje za moč hrbtnih in trebušnih mišic. Vsak dan je šel na sprehod. Bolečina pa je vztrajala. Jakost bolečine je bila sicer manjša kot pred posegom, vendar dovolj moteča, da je poiskal pomoč.

»Kaj naj še delam?« me je spraševal. Tukaj se poraja nekaj vprašanj. Če je operativni poseg sprostil kompresijo na živčne strukture, zakaj je del bolečine še vedno prisoten? Če gospod redno izvaja vaje za mišično moč, zakaj še vedno boli? Nekaj ne štima. Se strinjate?

Z manualnim testiranjem sem ocenila mišično napetost struktur v predelu trupa. Tenzijo vezivnih struktur in gibljivost hrbtenice. Izkazalo se je, da je težava v prekomerni zakrčenosti mišic. Zaradi več let trajajočih bolečin se mišice enostavno ne znajo in hkrati ne zmorejo sprostiti. Tudi če mehanske kompresije na živčne korenine ni več.

S primernimi manualnimi tehnikami sem prekomerno napeta mesta sprostila. Gospoda sem naučila, kako si lahko sam pomaga in rezultat je bil že po treh tednih. Bolečina med hojo je izzvenela.

Če ima tudi vaš oče bolečine v križu, naj se naroči na manualni pregled. Z manualnim testiranjem ocenim prekomerno napetost v telesu in izberem primerno tehniko zanj.