fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Veš mogoče, zakaj je pogovor neprecenljivo zdravilo?

Tale objava se je začela pisati na poti v hribe. Med tem, ko sva se vzpenjala po gozdni stezi, posuti z jesenskim listjem, so kot blisk švigale po moji glavi misli.

Med hojo je več kot dovolj časa, da se lahko zapleteva v pogovor in izmenjava mnenje, spoznanja, občutke. Trenutki, namenjeni pogovoru, gradijo odnos in blagodejno vplivajo tudi na počutje.

Zakaj? Če so misli pomirjujoče, se mišična napetost zmanjša. Nasprotno pa, če je glava polna skrbi, potrebnih ali nepotrebnih, se dvigne delovanje simpatičnega živčnega sistema. Posledično se poveča tudi napetost v mišicah.

Ko so mišice napete, se izpodriva tekočina, ki med vezivnimi plastmi ohranja nemoteno drsenje mišičnih vlaken. Ko se mišica sprosti, se stanje ponovno vrne v normalo.

Kadar pa je delovanje simpatičnega živčnega sistema konstantno dvignjeno in tonus v telesu konstantno povišan, pride sčasoma do zlepljenja posameznih struktur. Tekočina, ki se med plastmi iztisne, izgubi svojo funkcijo. Ustvarjati se začnejo prečne povezave. To pa vodi v bolečino.

Zato je dobro s pogovorom reševati težave sproti in jih ne pomesti pod preprogo.

Iskren pogovor, ne blebetanje, je zdravilno za telo.

Ste vedeli, da s pogovorom lahko zmanjšate mišično napetost in umirite bolečino?