fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Te boli križ, ko zakašljaš

Janez je občasno imel sitnosti s križem. Nikoli ni jamral, saj se je bolečina po nekaj dneh umirila. Sedaj pa ga boli konstantno že pol leta. In vedno slabše je. Boli že zjutraj, ko vstane. Boli, ko se skloni nad umivalnik in umiva obraz. Celo dopoldne rabi, da zalaufa.

Začelo ga je skrbeti, ker ga boli tudi med kašljanjem.

Kadar kašelj sproži bolečino v ledvenem delu je to znak, da stanje verjetno ni samo mišične narave. S kašljanjem povečamo pritisk v trebušni votlini. Povečan pritisk v trebušni votlini spremeni obremenitev na medvretenčno ploščico, kar je normalen fiziološki pojav.

Če pa je medvretenčna ploščica poškodovana, se lahko njena vsebina, ki je želatinaste konsistence (z leti je njena prožnost vedno manjša) pomakne proti živčni korenini. Lahko se zgodi mehanski pritisk na živčno korenino. In to boli. Lahko boli v križu, lahko pa boli tudi v ritnici ali vzdolž noge.

Taka stanja so za napovedovanje izida terapije zelo nehvaležna.

Vendar se je pri Janezu s terapijo stanje precej umirilo.

Kašljanje mu sedaj ne povzroča bolečin. In ne potrebuje celega dopoldneva, da zalaufa. Gibanje je bistveno lažje.

Sedaj ve, da hrbtenice ne sme izpostavljati nekontroliranim fizičnim obremenitvam, ki bi stanje lahko poslabšalo. Naučil se je ustreznih vaj, s katerimi bo lahko skrbel, da se mišično vezivne strukture ne bodo ponovno preveč zakrčile.

Če imaš tudi ti bolečine v križu se naroči na prvi pregled v moji ambulanti. S specifičnimi testi bom ocenila iz katerih struktur izhaja bolečina. Pogovorila se bova, kako ti lahko pomagam do gibanja s čim manj bolečin.