fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Te boli križ, ko sediš

Pri sedenju v pisarni se Robertu bolečina v križu pojavi že po 2 urah. Zadevo si je poskušal omiliti s podlaganjem blazine v ledvenem predelu. Zamenjal je tudi stol. Stanje se ni zboljšalo.
Pravilno sedenje pogosto ljudje razumejo kot vojaško pokončno držo. Sedijo prekomerno vzravnano, kar zahteva izrazito napetost v ledvenem predelu. Težišče se s sednih kosti zadnjice, ki so namenjene obremenitvi pri sedenju, prenese na sramno kost. Da telo ohrani ravnovesje v pretirano pokončnem položaju, je potrebno napeti zgornji del hrbta med lopaticami.

Tako sedenje je energetsko prezahtevno in sčasoma vodi v zakrčenost mišično-vezivnih struktur. Mišična napetost postane tako velika, da se v nekem trenutku enostavno ledvene strukture same ne zmorejo več sprostiti. In boli ves čas, ko ležiš, ko sediš ali stojiš.

Vaje za mišično moč ali raztezanje v začetni fazi še ponujajo rešitev. Sčasoma postane bolečina tako trdovratna, da tudi vaje za trup in raztezanje ne pomagata. Oseba se vrti v začaranem krogu.

Če imate tudi vi bolečine v križu se naročite na prvi pregled. Z manualnim testiranjem ocenim, katere so tiste strukture, ki so prekomerno napete. S primerno tehniko sprostim napeta področja. In ne samo to! Naučim vas tudi, kako sedeti, da po nepotrebnem ne napenjate mišic. Začutili boste, kaj je preveč naprej, kaj je preveč nazaj in kaj je ravno prav vzravnan položaj.