fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

So se tudi tvoji mami nabrala leta in z njimi bolečine v križu?

Z žalostjo v očeh ugotavlja: »Stara sem, ne zmorem več.« Prigovarjaš ji, da ni potrebe, da se matra na njivi. Vendar delo ji daje občutek, da še zmore, da še ni stara.

Tvoja mama je poleg službe obdelovala manjšo njivo in tako doma pridelala vso zelenjavo za svojo družino. Odkar je upokojena se ji je življenje umirilo, a veselje do dela na njivi ostaja. Lansko leto je z domačim pridelkom, ki je presegal njene potrebe, zalagala tudi tvojo družino.

Leta so se nabrala in z njimi težave. V križu jo peče in bolečina seva po obeh straneh nog celo do kolen. Vsak večer se maže s konjsko kremo ampak bolečina noče pojenjat.

Opravljen ima Rtg. Na izvidu so opisane artrotične spremembe, izrastki na vretencih in znižani medvretenčni prostori. To so leta. Leta res so, vendar ni nujno, da mora tvojo mamo tudi bolet.

Pekoč občutek se ji lahko pojavi zaradi prekomerne napetosti vezivnih struktur. Poveča se ji zastajanje limfe in posledično nastopi draženje drobnih končičev za bolečino. Pekoč občutek v predelu križa postaja vedno bolj neznosen.

Čas je, da naredi nekaj za svoje zdravje. In manualni pregled je prvi a zelo pomemben korak.

Na pregledu ocenim, katere so tiste strukture, ki so se z leti prekomerno zakrčile.

S primerno izbrano tehniko jih bom sprostila. Ker je napetost pri starejših lahko precej globoko, bo med terapijo občutila tudi bolečino. Vendar se vedno pogovarjam, kaj je za pacienta še znosna bolečina.

Po terapiji je pri močnih tehnikah vedno odziv telesa. Poveča se prekrvavitev, predel je občutljiv na dotik in lahko tvoja mama nelagodje občuti še nekaj dni po terapiji.

Priporočam zadostno pitje čiste vode, povečan vnos C vitamina in zmerno gibanje. Ko se reakcija umiri, bo počasi začutila, da pekoča bolečina izzveneva.

Seveda, ena terapija v takih primerih ni dovolj. Saj, kar se je nalagalo skozi desetletja ni pričakovati, da bo dobro zgolj po eni terapiji.

Zdaj veš, da se da pomagat. Svetujem ti, da se pogovorita. Nikoli niso stvari popolnoma neizhodne. Vedno se da bolečino olajšat in tako izboljšat kvaliteto življenja.

Se strinjaš?