fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Resnica o tem, kako izberem ustrezno tehniko

Poznam tisto zoprno bolečino ob lopatici.
Bolečino, ki te začne opozarjati, ko dalj časa sediš za računalnikom.
Tudi meni se je bolečina pojavila spontano, brez predhodne poškodbe. Najslabše je bilo v mirovanju. Pri delu za računalnikom, med branjem knjige ali daljšim pisanjem.
To se je dogajalo ravno v obdobju, ko sem zaradi študija veliko časa presedela za računalnikom in knjigami.
Sreča je bila, da sem se ravno v tistem obdobju vpisala tečaj, kjer sem se spoznavala z eno precej močno manualno tehniko.
Močno mislim v smislu terapevtovega pritiska. Hkrati pa tudi močnih občutkov, ki sem jih doživljala med samo terapijo. Tehnika je milo rečeno boleča.

Prvih nekaj gibov, ki jih je predavatelj- terapevt izvedel, je bilo blagih.
Postopno se je njegov pritisk začel stopnjevati.
Uf, bolečina je postajala vedno bolj ostra. Na trenutke sem mislila, da ne bom zdržala. Kot da bi mi nekdo rezal nož v hrbet.
Postajalo mi je vroče, dlani so se potile. Bolečina se je začela prenašati celo v prednji del rame.

Prigovarjala sem si, da moram vzdržat. Da bo kmalu bolje.
Po nekaj minutah sem imela občutek, kot da terapevtov pritisk popušča. Zdelo se mi je, da sem se na bolečino navadila.
Vse to so običajni občutki, ko se tkivo začne sproščati in se mehčajo adhezije.
Dva dni sem imela mesto, kjer se je izvajala terapija, razboleno. Pojavila se mi je celo modrica. Vse to je normalni pojav pri tako močnih tehnikah. Saj se z mobilizacijo tkiv namenoma sproži vnetni proces.

V nekaj dneh se je boleče mesto umirilo. In zavedala sem se, da je bolečina izginila. Sledilo je močno olajšanje. Kot da bi mi nekdo odvzel breme.
Osebna izkušnja, ki jo imam z tehniko, mi pomaga razumeti, kaj pacient doživlja med samo terapijo.
Močne tehnike pri pacientih uporabim le, kadar ocenim, da z nežnejšimi tehnikami ne bom uspela naslovit globoko ležečih struktur.

Močne tehnike so agresivne in nikakor niso primerne za vsakega pacienta. Oseba mora imeti dovolj »življenjske energije«, da predela vse biokemične procese, ki se začno odvijati med samo terapijo in po njej.

Vsaka nežna manualna tehnika vpliva na ravnovesje v telesu.
Zato je logično, da prilagoditve na spremembe, pri aplikaciji močnih agresivnih tehnik, potrebujejo veliko energije in več časa za vzpostavitev ponovne homeostaze telesa.

Ker sem tudi sama na svojem telesu občutila, kako delujejo močne tehnike, mi lahko verjamete. Močne tehnike niso primerne za vsakogar.
Izbira tehnike zahteva poleg strokovnega znanja, veliko mero občutka in empatije.
Ljudje smo si različni, vsak je zgodba zase.

Če imaš bolečino med lopaticami, ki se potencira pri delu z računalnikom, se naroči na prvi pregled. Z manualnim testiranjem bom ocenila, katera tehnika je najbolj ustrezna za tvojo težavo.
Lahko me pokličeš 031-799-893 ali mi pišeš na e-mail fizioterapija.peterlin@gmail.com.