fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Poškodovan gleženj v telesu aktivira trauma refleks

Po zvinu gležnja, udarcu ali zlomu noge telo s povečano napetostjo izolira prizadeto področje. Hkrati pa se ti težišče telesa prenese na nepoškodovano stran. Strukture na neprizadeti strani telesa tako prevzamejo večjo obremenitev. Zaradi tega se dodatno zakrčijo.

Kljub temu, da te sedaj več ne boli na mestu poškodbe, lahko napetost struktur v telesu ostaja. Ne samo v predelu poškodbe. Napetost ostaja v predelu kolka, pasu in vse do ramen. Saj z dvigom boka razbremeniš poškodovano nogo.

Nevroplastičnost možganov ima za lastnost hitro učenje in prilagajanje na spremembe. Učiš se s ponavljanjem. Ponavljanje ustvarja nove nevronske povezave v možganih.

Stalno povečana obremenitev ene strani telesa je v resnici učenje novega načina gibanja. Sprva je antalgična drža (drža, ki jo zavzame telo, da se izogni bolečini) dobrodošla. Vendar na dolgi rok vodi v kronično prekomerno napetost.

Če ne delaš na zavedanju svojega telesa, asimetrije v drži ne zaznaš. Le pozorno samoopazovanje ti lahko razkrije dvignjeno eno ramo, nagnjeno glavo, različno odprte oči, nagnjen trup v stran, zasuk medenice ali prsnega koša, večjo obremenitev ene noge, šepanje, različno dolžino koraka, enostransko ponošeno obutev, različno amplitudo gibanja rok med hojo, obračanje vedno v eno stran, težave pri smučarskem zavoju v eno stran.

Vse to so prilagoditve na akutno poškodbo.

Govorimo o aktiviranem refleksu travme.

Večja obremenitev ene strani sčasoma vodi v večjo kompresijo sklepov in prekomerne strižne sile. Dolgoročno asimetrija v telesu lahko vodi do poškodbe medvretenčnih ploščic, išijaza, skolioze, poškodbe meniskusov, artroze kolena, bolečin v stopalih in nenazadnje tudi kronične utrujenosti.

Z manualnim pregledom ocenim napetost mišično vezivnih struktur. S primerno tehniko sprostim adhezije in morebitna fibrozna mesta. Vzporedno boš s pozornim, vztrajnim in vedoželjnim izvajanjem AEQ vaj postopno zmanjševal podzavestno povečano mišično napetost, izboljšal simetrijo telesa in vrnil lahkotnost gibanju.

Viri: Ernst, A. in Cijan, V., (2020), Učbenik izobraževalnega programa Učitelj AEQ metode 1.stopnja