fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Noro, kaj lahko naredi brazgotina

Zadnje leto je bilo za Janeza precej naporno. »Pa ne zaradi korone«, se mi nasmehne.
Imel je nepredviden operativni poseg. Zaradi sepse so se stvari zapletle in posledično je prišlo do ponovnega operativnega posega. V predelu trebuha ima dve večji brazgotini. Vendar, sama brazgotina ga ne moti.

Pravzaprav me je klical zaradi konstantnih bolečin v ledvenem predelu. Vedno znova in znova ga je usekalo v križu. Mišični krči so se pojavljali tudi večkrat dnevno. Poizkusil je z masažami, izvajal vaje za raztezanje, vaje za moč, sproščanje.

Stanje se je počasi umirjalo. Vendar ima še vedno občutek, kot da ga vleče v eno stran. Gibanje je popolnoma prilagodil novim občutkom. Rahlo se je v trupu nagnil naprej in obrnil v desno.

Ko sem opravila manualni pregled, se je izkazalo, da operativna brazgotina in zarastline, ki so nastale zaradi vnetnega procesa, močno vlečejo trup v rotacijo. V takih primerih samoraztezanje in sproščanje nista dovolj. Napetost, ki jo generira brazgotinsko tkivo, je potrebno sprostiti. Manualne tehnike sproščanja brazgotine so nežne, natančne in z njimi sežem v globino.

Janez je že po prvi terapiji čutil olajšanje. Ni mu bilo več treba biti ves čas pozoren, kako hitro in na kakšen način se useda in vstaja s stola ali kako se pripogiba.

Si imel operativni poseg? Potem ne odlašaj in se naroči na prvi pregled. Brazgotina ni samo estetski problem. Brazgotina je funkcionalni problem za celo telo.

Z manualnim pregledom ocenim, katere so tiste strukture v telesu, ki so zakrčene in kako tvoje telo kompenzira brazgotnino. In prav zate izberem primerno tehniko.