fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Mravljinčenje po nogah ni vedno zaradi hrbtenice ampak je lahko…

Alenka je imela zadnje pol leta mravljince od kolen navzdol. Po obeh nogah. Vse skupaj je bilo slabše med sedenjem. Še posebej zvečer, ko se je umirila, je mravljinčenje postalo nadležno. Prisililo jo je, da je vstala in se malo razhodila.

Začelo jo je skrbeti. Eni so govorili, da je vse iz hrbtenice. Drugi so predlagali več telovadbe. Osebni zdravnik jo je napotil na rentgen kolen. Slikanje ni pokazalo ničesar, kar bi razložilo njene težave.

Z manualnim pregledom sem ocenila njeno držo, gibljivost sklepov, prožnost nevralnih poti. Ne, ni bil ukleščen živec. In ni potrebovala več telovadit, saj je bila napetost mišic že v osnovi previsoka.

Potrebno je bilo sprostiti prekomerno napete mišično vezivne strukture. Zakaj?

Prekomerna vezivna napetost ji je zmanjševala gibljivost ledvenega dela in medenico silila v asimetrijo. Stisnjen je bil predel obeh kolkov. Prekomerno napete strukture so stiskale žile, živce ter limfne poti v predelu kolčnega pregiba in vzdolž obeh nog. Zastoj cirkulacije je zmanjšal avtoregulativno sposobnost telesa. Kopičenje stranskih produktov je dražilo receptorje v fasciji.

Zaradi vsega tega je Veronika čutila mravljinčenje. Že po prvi manualni terapiji je bila popoldne brez bolečine v križu. Z vsako nadaljnjo terapijo je bilo senzacij v predelu nog manj.

Na kontrolnem pregledu 1 mesec po zaključku načrtovanih terapij je rekla: »Kot da nikoli ni nič bilo.«

Če imaš podobne simptome kot Alenka se naroči na manualni pregled. Z manualnim testiranjem ocenim, katere so tiste strukture, ki so prekomerno napete in prav zate izberem primerno tehniko.

Po potrebi te naučim tudi AEQ vaj. Z rednim in pozornim izvajanjem somatskih gibov boš lahko sam skrbel za sproščanje napetosti mišično vezivnih struktur.