fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Ko se je drgnjenje končalo s klavrnim koncem

Predstavljaj si, da tik-tak pomiješ okna. Kar tako, spotoma. No, jaz jih najraje pomivam ravno pred prazniki, ko me čaka še en cel kup drugih opravil. To si vtepem v glavo in tako mora biti. Je podobno tudi pri tebi? Običajno žensko razmišljanje.

Tudi Katarina je ena izmed tistih žensk, ki, ko se loti čiščenja, ne zna nehati. Vendar tokrat se je njen teden intenzivnega drgnjenja po stanovanju končal z bolj klavrnim koncem. Začela jo je boleti desna rama.

Podobne težave je imela že pred 2 letoma na levi rami. Rekli so, da ima kalcinacijo. Takrat je bolečina kar sama od sebe izzvenela.

Tokrat jo je rama bolela, če je dvignila roko nad glavo. Tudi ponoči se ji je bolečina oglašala. Na levem boku enostavno ni mogla ležat.

Z manualnim pregledom sem ocenila, da je celotna prednja stran prsnega koša prekomerno napeta. Desna rama je kazala tipično utesnitev mehkih struktur rame.

S primerno tehniko sem sprostila napete strukture in bolečina se je takoj precej zmanjšala. Še vedno je Katarina ob gibanju čutila preskok v rami, vendar gibljivost rame je bila polna. Zato bova s terapijami še nadaljevali.

Mehke strukture ob sklepu morajo nuditi dovolj maneverskega prostora, da se sklep neovirano premika v vseh smereh. To je pogoj, da lahko z roko gibaš tudi v smereh, ki zahtevajo ekstremen gib. Na primer pomivanje oken, ki je pogosto zelo naporno in lahko sproži zoprno bolečino v rami. Prekomerno napete strukture sklep silijo v napačno gibanje. Kar ima lahko za posledico bolečino in občutek nemoči v roki.

Če tudi tebe boli rama, ne čakaj do naslednje čistilne akcije. Z manualnimi tehnikami, za katere je značilno, da se izvajajo samo z rokami, ti lahko sprostim napete strukture. Bolečina v rami bo popustila in pomivanje oken bo pravi užitek.