fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Kaj narediti, če te boli hrbet in so ti rekli, da je to zato, ker imaš krivo hrbtenico?

Zadnji roki za izpite, pogoji, matura. Psihičen pritisk je precej velik.
Špela je imela bolečine v prsnem predelu hrbtenice in se enostavno zaradi bolečin ni mogla učit. Bolečina je bila zoprna, globoka in se je pojavila vedno, ko se je Špela začela učit.

Kadar je bila aktivna in v družbi prijateljev, te zoprne bolečine ni bilo. Če verjameš ali ne. In ni res, da se je izogibala obveznostim.
Že v osnovni šoli so Špeli na sistematskem pregledu slučajno odkrili skoliozo.
Medlo se je spomnila nekaterih vaj, ki jih je pred leti redno izvajala. Ponovno jih je začela delat, v upanju, da bo trgajoča nadležna bolečina izzvenela. Pa ni pomagalo.

V terapiji vedno začnem z mehkimi tehnikami, da pacientovo telo sprejme moje roke. Ker je Špela še mlada sem upala, da bo restrikcija hitro popustila. Vendar zgostitev je bila že preveč močna.

»Špela, danes bom uporabila bolj agresivno tehniko. Poskušaj se kar se da sprostiti. Če bo bolečina tako močna, da boš začela zadrževati sapo ali stiskati pesti, mi povej. Bova prekinili. Bodi skoncentrirana na dihanje. Si pripravljena?«
Špela se je strinjala. Po nekaj minutah intenzivne tehnike je bolečina počasi začela popuščati. Super!
Njeno telo se je vdalo pod mojim pritiskom. Ko je Špela začutila rahlo olajšanje sem vedela, da nama bo uspelo.

Vsaka naslednja terapija je bila za Špelo manj boleča.
Med učenjem se je trgajoča bolečina samo še medlo oglašala. Dokler ni zadnjič Špela veselo najavila.
»Mene ne boli več. Čist sem OK.«

Skolioza je ukrivljenost hrbtenice. Pri nekaterih poznamo vzrok, za nekatere ne. Slednje imenujemo idiopatske in so ugotovljene običajno ob koncu osnovne šole. Pogostejše so pri deklicah. Sprva je skolioza le estetski moment, kasneje pa se lahko začnejo težave.
Ena od težav je zagotovo bolečina. Bolečina se lahko pojavi ne glede, kako velika je krivina hrbtenice. Krivini hrbtenice se morajo prilagoditi tudi mehke strukture. Nekatere se morajo preraztegniti, da so dovolj dolge. Druge skrajšati.
Plasti med strukturami se na nekaterih mestih zlahka zlepijo. Taka mesta niso prožna in ne dopustijo normalnega gibanja. V teh primerih vaje za moč niso primerne. Potrebna je sprostitev mehkih struktur!

In manualne terapija je pristop, ki resnično lahko pomaga!
Imaš skoliozo?
Ne zmoreš opravljati šolskega dela, ker se bolečina vedno pojavi ravno med učenje in delom za računalnikom?
Verjamem, da te med treningom ne boli, čeprav se sliši čudno.
Nisi edina, ki ima takšno težavo. Veliko mladih punc se je že oglasilo v moji ambulanti. Pridi tudi ti na prvi pregled.
Če imaš še kakšno vprašanje, me pokliči na 031-799-893 ali piši e-mail na fizioterapija.peterlin@gmail.com.