fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Imaš tudi ti desno ramo višje od leve

»Ah, sem desničarka in je normalno, da je desna rama višje,« je najpogostejši odgovor.

»Prav imaš. Desna rama je pri desničarjih pogosto višje. Kljub temu, da je to pogosto, to ni normalno. Normalno je, da sta rami v isti višini. Ne glede na to ali je tvoja dominantna roka desna ali leva.«

Helena je imela občasno težave z vratom. Njena desna rama je bila ves čas višje od leve.

V bistvu sploh ni imela občutka, da je ena rama višja od druge. To je opazila šele, ko se je pozorno pogledala v ogledalo.

Stanje, ko ne zaznavamo telesa realno, imenujemo senzorna amnezija.

Če je Helena želela čim bolj počasi in enakomerno dvigovati desno ramo k desnemu ušesu, je rama ni preveč ubogala. Gib je bil bolj podoben gibanju zobatega kolesa. Nekontroliran, z vmesnimi preskoki.

V gibu ni bilo usklajenosti med mišicami, ki se morajo sprostiti in mišicami, ki se morajo napeti. Govorimo o motorični amneziji.

Rezultat spremenjenega občutenja telesa in spremenjene kontrole nad aktivacijo mišic je popačen gib.

Gib, tako »mal na približno«.

Posledica SENZO MOTORNE amnezije je izguba kompleksnosti, finosti in pestrosti gibanja. Gibanje postaja vedno bolj okorelo, trdo, cukajoče, počasno in neučinkovito. Po daljšem času se lahko pojavi celo bolečina.

Ti je vse skupaj poznano?

Če imaš tudi ti težave z vratom se naroči na prvi pregled. Z manualnimi testi ocenim napetost mišično vezivnih struktur in prav zate izberem primerno tehniko.

Po potrebi te naučim tudi vaj, s katerimi si boš lahko SAM pomagal zmanjšati senzo motorno amnezijo.