fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Dobro jutro, kako si spal

Danes je svetovni dan spanja.

Upam, da si se zbudil brez budilke. Naspan, spočit, brez podočnjakov.

Ali pa si si za akcijo zjutraj najprej skuhal skodelico kave? Ter ob desetih ali enajstih dopoldne že razmišljal, kako dobro bi bilo malo zadremati?

Spanje je čas, ko se telo regenerira. Mišice se sprostijo, fascija rehidrira, sklepni hrustanec zadiha, medvretenčne ploščice lahko srkajo tekočino iz okolja in se tako nahranijo. Zato, mimogrede, smo zjutraj v povprečju 1 cm višji kot zvečer.

In še mnogo mnogo drugih procesov poteka med spanjem, ki so nujno potrebni za dobro delovanje telesa v času budnosti. A te prepuščam nevrofiziologom.

Spanje pogosto jemljemo kot izgubljen čas. Saj poznaš tisto:« Spal bom, ko bom star«.

Zahteve družbe (družba smo pa mi sami), nam odžirajo spanje. Nekoč so hodili spat z mrakom in se prebujali s kurami. Danes se večina še vedno prebuja s kurami a svoje službeno delo zaključuje z mrakom. Vse delo se potegne pozno v noč in zaključi še s »sveto televizijo« ali skrolanjem po telefonu.

Spanje poskušajo nadoknaditi preko dneva, ob koncu tedna ali na dopustu.

S kroničnim pomanjkanjem spanja potiskamo telo na rob njegovih zmogljivosti. Telo s premalo spanja ali nekvalitetnim spanjem se ne more regenerirati. Študija, objavljena februarja 2020 potrjuje, da pomanjkanje spanja povečuje verjetnost nastanka bolečin v križu.

Sama potrebujem vsaj 8 ur spanja na noč. Seveda ni bilo vedno tako. Tudi jaz sem včasih morala vstati že med peto in šesto uro zjutraj.

8 ur potrebuje moje telo, da glava dobro funkcionira. In največji blagoslov je, da se lahko zbujam brez budilke, saj imam prvega pacienta naročenega v moji ambulanti ob 8.00 zjutraj.