fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Bolečina, kot bi te zarezal z nožem

Ti je poznan ta občutek? Potem veš, da se zaradi take bolečine do WC-ja lažje plaziš po vseh štirih kot hodiš. Že nekaj tednov ga je po malem bolelo. A ker so sedaj ti čudni časi, je Marko s terapijo odlašal.

Zadnjič pa se je stanje čez noč izrazito poslabšalo. Zaradi ostre bolečine se je težko obračal v postelji. Vsak premik je občutil, kot bi mu nekdo zarezal z nožem v spodnji del križa. Očitno je bil neprespan.

Vstajanje s postelje ali stola mu je zaradi bolečine dobesedno jemalo sapo. Da ne govorim o oblačenju in slačenju hlač in nogavic. 

Prvič ga je na terapijo pripeljala žena. »Grozno me boli. Gotovo je vkleščen živec.«

Manualni pregled je pokazal, da je prišlo do mišičnega spasma v predelu pasu. Generalizirana mišično-vezivna napetost se je stopnjevala že več let. Kazala se je kot občasne bolečine, ki so se selile po telesu. Tokratna bolečina v predelu križa je bil samo trenutni odgovor na celotno zgodbo.

Mišični krč nastane zaradi prekomerne dolgotrajne napetosti mišično-vezivnih struktur. Za razliko od krča v mečih, ki ti je gotovo poznan, se mišica ne zmore več sama sprostit. Kar občutiš kot hudo bolečino, ki onemogoči vsak premik.

Kako si lahko pomagaš?

Poišči položaj, v katerem ti je najbolj udobno. Najpogosteje pomaga polbočni položaj. Na strani bolečine je koleno pokrčeno in pritegnjeno k prsnemu košu.

Ko si v položaju, ko je bolečina znosna ali popolno izzveni, začni z umirjenim trebušnim dihanjem.

Počasi začni z gibanjem medenice do prvih znakov neugodja.

Nikakor ne delaj vaj za raztezanje. Z njimi si boš stanje lahko poslabšal.

Če pa kljub vsemu bolečina ne popusti, se naroči na prvi pregled. Z manulnimi tehnikami bom sprostila prekomerno napetost v mišici in te naučila specifičnega položaja, v katerem se bo bolečina zmanjšala.

P.s. Marku se je po prvi terapiji bolečina zmanjšala za četrtino. Naslednjič se je na terapijo že pripeljal sam.