fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Ali tudi vašemu očetu pravijo: vse je iz hrbtenice?

Kaj pa če to ni res?
“Bi lahko pogledali mojega očeta? Zelo težko hodi, ker ga bolijo noge. Pravijo, da je vse iz hrbtenice. Če se da kaj pomagat.” Klical me je njegov sin.
Dogovorili smo se za prvi pregled. Gospod je s seboj prinesel en kup izvidov. Diagnostično je bil potrjen zožen hrbtenjačni kanal, kar je pri tej starosti pogost pojav. Znaki zožitve spinalnega kanala so med drugim tudi bolečine v nogah med hojo.

Gospod zaradi bolečin v nogah ni mogel prehoditi več kot 200 metrov. Bolečina ga je prisilila, da je počival.
“Med hojo me začne močno boleti. Tudi stati pri miru ne morem dolgo. Imam občutek, kot da mi oklep stiska meča in stopalo.”
“S križem nimam težav” je še povedal.
Bolečina se mu je pojavila že pri dolgotrajni stoji na miru.

Angiogram žil je bil negativen.
MRI je potrdil zoženje spinalnega kanala. In ker je to pogosta težava starejših ljudi, je bil zaključek preprost. Težave izhajajo iz hrbtenice!
Brez manualnega testiranja, samo na osnovi MRI in opisa bolečin.
Vendar… manualno testiranje je hitro pokazalo, da so v predelu hrbtenice strukture res zelo napete, a niso bile primarni vzrok njegovih težav.
Kje misliš, da je bil problem?

V predelu meč in Ahilove tetive sem odkrila močno fascialno zlepljenje. Stanje je bilo posledica stare poškodbe in dolgotrajne napetosti v predelu Ahilove tetive in mišic meč.
Zlepljene strukture ne dovolijo normalnega drsenja posameznih plasti mišičnih vlaken in drugih struktur, ki jih mišična vlakna obdajajo.
V takšnih primerih se lahko pojavijo bolečine. Bolečina je prisotna med hojo, kar osebo prisili k počitku. Lahko pa celo že med samo stojo, saj mečne mišice ves čas aktivno vzdržujejo stabilni položaj gležnja.

Pri gospodu sem z ustreznimi manualnimi tehnikami sprostila napeto področje in težave so se takoj zmanjšale. Njegova hoja je bila brez bolečin in lahko je prehodil bistveno daljšo razdaljo.

Takšno stanje se predvsem pri starejših osebah lahko zelo hitro zamenja za popolnoma drugo težavo in seveda posledično se osebi ne nudi ustrezne terapije.

Zato bom še enkrat poudarila. NI RES, DA VSE TEŽAVE IZHAJAJO IZ HRBTENICE!

Če tudi vaš oče navaja bolečine v nogah je potrebno opraviti manualni pregled. Šele ustrezno manualno testiranje, skupaj s slikovno diagnostiko, bo pokazalo, katere so tiste strukture, ki mu resnično povzročajo bolečino.

Pokličite 031-799-893 ali mi pišite na e-mail fizioterapija.peterlin@gmail.com in rezervirajte termin. Potrudila se bom, da bo vaš oče prišel na vrsto v najkrajšem možnem času.