fbpx

Fizioterapija Peterlin je vpisana v register zasebnih zdravstvenih delavcev pri Ministrstvu za zdravje RS in ima uradno dovoljenje za opravljanje fizioterapevtskih storitev.

Te zanima, kako sodoben način življenja vpliva na človeka

Sodoben način življenja v razvitejših državah omogoča posamezniku živeti lagodnejše a hkrati hitreje. To vodi v nenehno pomanjkanje časa, povečan stres in manjšo učinkovitost. Rezultat vsega tega je kronična bolečina in kronična bolezenska stanja.
Fizično telo uporabljamo kot sredstvo za dosego nerealnih ciljev. Telesni impulzi zaradi mišično-energetskih blokad nimajo primernega vpliva na naše misli, odločitve in dejanja. Ne znamo slišati, kaj nam preko interocepcije sporoča. Lahko rečemo, da smo izgubili občutek za sebe oziroma “šesti čut”.

Hitrost delovanja zavesti je bistveno višja od hitrosti delovanja podzavesti. Zavest ni omejena na čas ali kraj, saj z analiziranjem preteklih dogodkov zmoremo podoživljati preteklost. Z načrtovanjem z lahkoto skočimo v prihodnost. Telo pa deluje v realnem času, saj mora usklajevati delovanje vseh življenjsko pomembnih procesov tukaj in zdaj. Hkrati pa telo deluje pod močnim vplivom podzavesti. O tem bom pisala kdaj drugič.

Dolgotrajna ločenost zavesti od telesa oziroma podzavesti, vodi v neskladnost delovanja osebe glede na realne potrebe njenega fizičnega telesa. Oseba ne zazna prekomerno napetih vezivno-mišičnih struktur, dokler se ne pojavi bolečina.

Ne občuti spremenjenega dihanja, dokler se ne pojavi tesnoba v predelu prsnega koša.

Ne razume posledic nekvalitetnega spanja na psihično razpoloženje preko dneva, dokler ne postane odvisna od jutranje kave.

Vse to smo opredelili kot normalno, saj se dogaja v večji ali manjši meri vsakemu izmed nas.

Sodoben način življenja ne samo da povečuje odtujenost od lastnega telesa, ampak tudi ponuja kratkotrajne rešitve za nastale težave. Ravno to drugo pa je zavajajoče in na dolgi rok vodi v vedno večjo odtujenost od samega sebe.

AEQ metoda, ki je nadgradnja klinične somatike, nas uči, da se je potrebno ponovno vrniti k osnovam. Se povezati s seboj, z občutki, ki se ustvarjajo v globini nas in so del nas.

Kot AEQ učitelj 1.stopnje paciente učim, kako se preko somatskih gibov učijo zavedanja svojega lastnega telesa.

Poznaš AEQ metodo? Te zanima več o tem pristopu?